Pääsivu / Tiedotteet / Menneisyyden jäljillä, 15. valtakunnallinen arkeologian päivät Siidassa

Menneisyyden jäljillä, 15. valtakunnallinen arkeologian päivät Siidassa

torstai 06. Syyskuuta 2012, 14.25

Saamelaismuseo Siida järjestää jokavuotisiin valtakunnallisiin arkeologian päiviin liittyen tapahtumia syyskuun puolessa välissä. Perjantaina järjestetään arkeologiapäivä alakoululaisille, jolloin on mahdollisuus tutustua Siidassa arkeologin työhön sekä pohjoisesta viime aikoina löydettyihin esineisiin. Lisäksi esitellään muinaisjousen ja vipukeihään käyttöä. Lauantaina on tarjolla ainutlaatuinen mahdollisuus päästä kuuntelemaan tuoreimpia tutkimustuloksia Vienanmeren Uikujoen kalliopiirroskentistä ja nähdä upeita valokuvia kalliopiirroksista ja niissä kuvatuista tapahtumista, kun arkeologi Liliana Janik Cambridgen yliopistosta saapuu vierailuluennolle Siidaan.

Perjantaina 14.9.2012 arkeologi Eija Ojanlatva esittelee koululaisille arkeologin työtä. Esillä on myös pohjoisesta löydettyjä arkeologisia esinelöytöjä, jotta koululaiset itse oppivat tunnistamaan niitä maastossa. Arkeologi Juha-Pekka Joona esittelee itse valmistamillaan jousilla muinaisjousiammuntaa sekä vipukeihään heittoa. Vipukeihäs tai -varsi on ihmiskunnan vanhimpia aseita, ja se on ollut käytössä ennen jousen ja nuolen keksimistä. Tapahtuma on suunnattu ala-astelaisille, ja koululaisvierailut sovitaan suoraan koulujen kanssa. Tapahtuman järjestää Saamelaismuseo Siidan Saamelainen kulttuuriympäristöyksikkö ja Metsähallituksen metsätalouden Valtion metsien kulttuuriperintöinventointihanke.

Lauantaina 15.9.2012 arkeologi Liliana Janik Cambridgen yliopistosta esitelmöi Vienanmereen laskevan Uikujoen saarten kalliopiirroksista, jotka kivikautiset metsästäjä-keräilijät ovat kaivertaneet saarten rantakallioihin noin 5000 - 3000 vuotta sitten. Uikujoen saarten kalliopiirroksia on tutkittu jo 1920-luvulta lähtien. Saarten kallioissa arvioidaan olevan kaikkiaan 38 kuvakenttää, joihin on hakattu noin 2300 kuviota. Kuvakentissä kuvataan kivikautisen ihmisen elämää, ja niiden aiheissa korostuu hirven, karhun, maitovalaan ja vesilintujen pyynti. Piirrosten läheisyydestä on löytynyt vuosikymmenten aikana runsaasti esihistoriallisia asuinpaikkoja, joita on tutkittu kaivauksin.

Janik kertoo esitelmässään, kuinka kalliopiirroksia on viimeisen viiden vuoden aikana dokumentoitu uusin menetelmin. Tutkimusryhmä on kuvannut kalliopiirroksia noin 8500 m² alalta ja luonut niistä digitaalisen kolmiulotteisen mallinnoksen. Janik kertoo myös kalliopiirrosten uusista tutkimusmenetelmistä ja ajoitus- sekä tulkintatavoista. Hän on kiinnostunut erityisesti kuvakentissä esitetyistä eläinten pyyntitekniikoista ja -tavoista, joista hän toivookin yleisöltä kommentteja. Esitelmä pidetään Siidan auditoriossa lauantaina 15.9.2012 klo 11 alkaen, ja se tulkataan suomeksi. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa kaikki arkeologiasta, taiteesta ja metsästyksestä kiinnostuneet!

Janik on Saamelaismuseon vieraana tiistaihin 18.9. saakka, ja vierailunsa aikana hän toivoo voivansa haastatella paikallisia metsästäjiä ja veneentekijöitä tutkimukseensa liittyen. Tarvittaessa tulkkausapua löytyy Siidasta. Pohjoisten metsästäjien näkökulma tutkimuksessa on arvokas. Tule mukaan keskustelemaan aiheesta! Vapaita haastatteluaikoja on tarjolla sunnuntaille, maanantaille ja tiistaille.

Lisätietoja: Arkeologi Eija Ojanlatva, Saamelainen kulttuuriympäristöyksikkö, Siida / 040 1676 145

Koululaisryhmät: Kulttuuritulkki Sari Valkonen, Siida / 040 7671 052

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG