Pääsivu / Tiedotteet / Metsureita museolla - Siidan ympäristössä aloitetaan maisemanhoito

Metsureita museolla - Siidan ympäristössä aloitetaan maisemanhoito

maanantai 29. Toukokuuta 2017, 10.41

Saamelaismuseo Siidan ympäristössä ja sen ulkomuseoalueella Inarissa aloitetaan touko-kesäkuun vaihteessa maisemanhoitotyöt. Piha-alueella raivataan rannan pajukkoa ja harvennetaan taimikkoa. Ulkomuseoalueella harvennetaan tiheäksi kasvanutta puustoa ja avataan upeaa maisemaa järven suuntaan kävijöiden ihasteltavaksi.

Metsureita museolla - Siidan ympäristössä aloitetaan maisemanhoito

Muinaisjäännösalueen harvennusta on suunniteltava yhdessä erityisen tarkkaan. Kuva Saamelaismuseo Siida/Päivi Magga.

Kesällä 1963 avatulla ulkomuseoalueella esitellään saamelaisen rakennusperinnön ja elinkeinojen kautta perinteistä elämäntapaa. Vielä 1960-luvulla saame-laismuseon alue oli sodan jäljiltä aukea. Vuosikym-menten myötä puusto on kasvanut ja maisema alkanut mennä umpeen.

- Vanhat kentät ovat olleet avoimia. Liian lähellä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia puut voivat aiheuttaa myös vahinkoa niille, sanoo museon tutkija Päivi Magga.

Lisäksi suurin osa ulkomuseoalueesta on muinaisjäännösaluetta. Suotuisalla paikalla Inarijärven ja Juutuanjoen yhtymäkohdassa on asuttu vuosituhansien ajan, ja tällä hetkellä asuinpaikka on Inarin kunnan tutkituista muinaisjäännöksistä vanhin.

-Muinaismuistolaki suojelee maaperässä olevia kiinteitä muinaisjäännöksiä, joten maanmuokkausta tai metsäkoneella ajoa ei muinaisjäännösalueella voi tehdä, toteaa museon arkeologi Eija Ojanlatva. -Harvennushakkuun ja suojelun voi kuitenkin helposti sovittaa yhteen. Itse asiassa hakkuu on muinaisjäännösalueen kannalta hyvä toimenpide, sillä kaatuneen puun juurakko saa laajaa tuhoa aikaan kohteessa. Alueen kodanpohjat merkitään maastoon kesän aikana ja puusto poistetaan kodanpohjien päältä vasta lumipeitteen aikaan metsurivoimin. Hakkuujäte poistetaan kevyellä kalustolla.

Museoalueella on lisäksi huomioitava asiakasturvallisuus. Kaikkineen maisemanhoito tehdään parin vuoden aikana, pienissä osissa.

Siida sijaitsee kahdella kiinteistöllä, jotka omistavat Senaatti Oy ja Metsähallitus. Saamelaismuseo on saanut haastavaan maisemanhoitoon osaavan kumppanin, Metsähallituksen Metsätalous Oy:n. Tiimiesimies Pertti Heikkuri huomauttaa, että kohde ei sinällään ole iso, mutta museoalueen erityisolosuhteet ovat vaativia.

Ainutlaatuinen kohde tarjoaa myös harjoittelumahdollisuuden alan opiskelijoille. Metsätaloutta Lapin Ammattikorkeakoulussa opiskelevat Joonas Pitkänen ja Jon Hietaniemi ovat työharjoittelussa Metsähallituksella ja saavat museo- ja muinaisjäännöskohteessa uuden näkökulman metsänhoitoon.

- Erilaista ja mielenkiintoista, nuoret miehet toteavat.

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG