Pääsivu / Tiedotteet / Navajot ja Burman kansat Kaamoskuvien kajossa

Navajot ja Burman kansat Kaamoskuvien kajossa

maanantai 18. Tammikuuta 2016, 11.05

Yhdysvaltain dinét eli navajot ja Burman (Myanmarin) pienet kansat kertovat tarinoitaan Skábmagovat-elokuvafestivaalilla Inarissa 21.–24. tammikuuta 2016. Navajot ovat tehneet elokuvia jo pitkään, mutta Burmassa vasta muutaman vuoden sotilasvallan hiljalleen väistyessä. Festivaalin päävieraana on pitkän linjan navajo-ohjaaja Blackhorse Lowe, jonka tuotannosta nähdään ohjelmistossa laaja otos, useiden nuorempien tekijöiden töiden ohella. Paikalle saapuu myös kachin-ohjaaja Seng Mai Kinraw Burmasta

Navajot ja Burman kansat Kaamoskuvien kajossa

(c) Skábmagovat

Skábmagovat tarjoaa myös pioneeritöitä, kuten ensimmäisen alkuperäiskansojen kielellä tehdyn elokuvan Bangladeshista (Aung Rakhinen Polkupyöräni) ja ensimmäisen ainujen tarinaan pohjaavan animaation Japanista (Tune Sugiharan Shichigorosawan kettu). Ensimmäinen laatuaan on myös krimintataarinkielinen pitkä elokuva, Ahtem Seytablaevin Haytarma, joka kertoo Krimin tataarikansan pakkosiirrosta Keski-Aasiaan keväällä 1944. Kanadasta on luvassa mm. kaksi mainiota, Lars von Trierin innoittamaa Embargo-elokuvasarjaa. Niissä joukko alkuperäiskansojen ohjaajia joutui tekemään elokuvansa toistensa määrittelemin ehdoin. Tyylilajit vaihtelevat komediasta kauhuun ja pienoismusikaaliin.

Saamelaiselokuvaa Sundancelta ja vaikenemisesta

Suvi Westin uusi 70-minuuttinen dokumentti Spárrooabbán on henkilökohtainen elokuva hänen siskostaan, jonka valitsema tie on konservatiivisessa saamelaisyhteisössä tabu: rakkaus toiseen naiseen. Vastauksia ja hyväksyntää etsiessään he törmäävät vaikenemisen muuriin. Ohjelmistossa on myös Amanda Kernellin lyhytfilmi Stoerre vaerie (Suuri tunturi), ensimmäinen saamelaiselokuva, joka on valittu maineikkaan Sundance-festivaalin ohjelmistoon Yhdysvalloissa. Lokakuussa elokuva voitti lyhytfilmien sarjan ImagineNative-festivaalilla Kanadan Torontossa.

Saamelaisteatteri vauhdittaa avajaisiltaa

Festivaalin avajaiset pidetään Lastenpäivän jatkoksi torstai-iltana 21.1. festivaalin maineikkaassa Revontuliteatterissa. Avajaisten jälkeen Kiirunan saamelaisteatteri esittää kulttuurikeskus Sajoksessa uuden näytelmänsä Reaktor. Se kuvaa, miten Suomen seitsemännen ydinvoimalan reaktori Inarissa räjähtää ja asettaa hengissä selvinneet suurten kysymysten äärelle. Kenneth Hættan kirjoittaman näytelmän on ohjannut Anita Suikkari, ja se tekstitetään suomeksi.

 

Skábmagovat-elokuvafestivaalin järjestävät Saamelaistaiteen tukiyhdistys yhteistyössä Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan, alkuperäiskansojen elokuvakeskus Skábman, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen ja YLE Sápmin kanssa. Festivaalin suojelijana toimii Jenni Haukio.

Koko ohjelmistoon voi tutustua osoitteessa: www.skabmagovat.fi

Lisätietoja:
Jorma Lehtola, Taiteellinen johtaja, puh. +358 50 414 4349, jorma.lehtola(a)skabmagovat.fi
Anne Kirste Aikio, Festivaalijohtaja, puh. +358 40 768 1689, anne.aikio(a)skabmagovat.fi

 

Festivaalin rahoittavat: Suomen Saamelaiskäräjät – Inarin kunta – Opetus- ja kulttuuriministeriö – Suomen kulttuurirahasto – Taiteen edistämiskeskus – Koneen säätiö – Jenny ja Antti Wihurin rahasto – Saamelaisneuvosto – Lapin rahasto

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG