Pääsivu / Tiedotteet / Rakennusperintö- ja maisemapäivä Purnumukassa 1.9.2018

Rakennusperintö- ja maisemapäivä Purnumukassa 1.9.2018

maanantai 27. Elokuuta 2018, 12.46

Purnumukassa on rakennusperinnön ja maisemanhoidon neuvontapäivä lauantaina 1. syyskuuta klo 13-16. Päivän aikana tutustutaan Purnumukan kylän historiaan sekä rakennusperinnön ja maisemanhoitoon.

Rakennusperintö- ja maisemapäivä Purnumukassa 1.9.2018

Kuva: Siida

Purnumukka on vanha saamelaiskylä, joka tuhoutui täysin Lapin sodassa. Kylän vanhin rakennuskanta on jälleenrakennuskaudelta. Kylällä on paljon kulttuuriperintöarvoja, Purnumukka on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY), lappilainen perinnemaisema ja paikallisesti arvokas perinnebiotooppi.

 

Purnumukassa vierailemme pihapiirissä, jossa kunnostustyöt aloitettiin viime vuonna. Omistajat kertovat paikan historiasta sekä kunnostuksen haasteista ja iloista. Paikalla on myös restaurointimestari Seppo Pulska, joka kertoo kunnostuksen vaiheista, vaurioista ja niiden ratkaisuista. Esille tulevat tyypillisimmät hirsirakennuksen ongelmat.

 

Restaurointimestari Pulskaa on mahdollisuus jututtaa kunnostuskysymyksistä ja myös käynnit omassa kohteessa Purnumukan kylällä ovat mahdollisia. Jos haluat asiantuntija-apua rakennuksen kunnon arviointiin omalla tilallasi, varaa aikasi etukäteen puhelimitse 040 180 1501 tai sähköpostilla paivi.magga@samimuseum.fi

 

Tapahtumassa kerrotaan rakennusperinnön hoidon avustuksista, joita voi hakea Lapin ELY-keskuksesta tai Museovirastosta. Myös rakennuksia ympäröivien vanhojen kenttä-, niitty- ja laidunmaiden hoitoon on mahdollista saada tukea. Maisematukiasioista on kertomassa biologi Merja Lipponen Lapin ELY-keskuksesta.

 

Rakennusperintö- ja maisemapäivä on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumia. Tämän vuoden teemana on Tunne perintösi, jaa tarinasi. Teemavuonna nostetaan esiin muun muassa arki, perhe, suku, mikrohistoria, sekä eri ikäisten ihmisten ja yhteisöjen perintö – meidän jokaisen tarinahan on eurooppalaista kulttuuriperintöä. Kulttuuriympäristöpäivien pääajankohta Suomessa on syyskuun ensimmäinen viikko. Kulttuuriympäristöpäivät ovat myös osa Kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta 2018.

 

Tapahtumapaikalle on opastus Purnumukan kylän infotaululta. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja tarjolla on nisukahvit. Tapahtuman järjestävät Saamelaismuseo Siida, Vuotson saamelaisyhdistys ja Lapin ELY-keskus.

 

Lisätietoja:

tutkija Päivi Magga

Puh. 040 180 1501

paivi.magga[at]samimuseum.fi

 

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät: erp[at]kotiseutuliitto.fi

www.kulttuuriymparistopaivat.fi
www.facebook.com/EHDFinland
www.twitter.com/HeritageDaysFI

#tunneperintö

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG