Pääsivu / Tiedotteet / RIJKUO-MAJA - IRIA ČIEKČA SCHMIDTIN TAIDENÄYTTELY

RIJKUO-MAJA - IRIA ČIEKČA SCHMIDTIN TAIDENÄYTTELY

keskiviikko 29. Lokakuuta 2014, 15.25

Iria Čiekča Schmidtin ”Rijkuo-Maja” on Saamelaismuseo Siidan uusi vaihtuva näyttely. Enontekiöllä syntyneen kuvataiteilija Iria Čiekča Schmidtin teokset pohjautuvat vahvasti pohjoisen luontoon, saamelaiseen mytologiaan, luonnonuskontoon ja shamanismiin. Teoksissa näkyy vaikutteita myös muista hänelle tutuista etnisistä kulttuureista. Taidenäyttely on esillä Inarissa Siidassa 01.11.2014 - 08.03.2015.

Iria Čiekča Schmidt asuu ja työskentelee Tammisaaressa, mutta kesänsä hän viettää Enontekiöllä sekä muualla Pohjoiskalotilla. Upeissa väreissä hehkuva monikerroksinen grafiikka tuo esiin taiteilijan tekniset taidot ja monipuolisen taidekoulutuksen.

Iria Čiekča Schmidtin tekniikka hioutui muuttuvissa olosuhteissa ja siten kehittyi ”käärö-taiteilijan” – tekniikka. Taiteilija itse toteaakin olevansa moderni nomadi: toimeentulon turvaamiseksi oli muutettava usein. Hän on toiminut mm. taiteen opettajana, taideterapeuttina ja erilaisissa piirtäjän tehtävissä. Kiinnostus omaan kulttuuriperintöön johdatti hänet tutkimusmatkalle saamelaismytologiaan kirjallisuuden, arkistojen ja museoiden äärelle. Näin syntyivät Punaisen kuun tarinat.

Näyttelyn nimikkoteoksen Rijkuo- Maja (Rikas-Maija) taustalta löytyy yksi näistä tarinoista. Rijkuo-Maja (1661 – 1757)  elää edelleen tarinoissa, muisteluksissa ja taiteessa. Hän asui Mausjaurilla, Arvidsjaurista pari peninkulmaa lounaaseen. Tarina kertoo hänen olleen rikas saamelaisnainen, jolla oli suuret henkivoimat. Tämän aikansa merkittävän voimanaisen Iria Čiekča Schmidt kuvaa yhdessä ukkosen jumalan ja hänelle uhrattujen porohirvaiden kanssa.

Tässä näyttelyssä teokset ovat osa tarinaa ja tarinat osa teoksia.

”En yritä kertoa mitään, vaan heijastella henkien maailman, näkyvän ja näkymättömän rajamailla. Kuvat peilaavat mennyttä, nykyisyyttä ja kenties tulevaisuutta. Iloitsen, jos kuulet rummun äänen kaukaa.”
Iria Čiekča Schmidt

Siida on avoinna tiistaista sunnuntaihin 10-17.

Lisätietoja: Marjo-Riitta Rantamäki, marjo-riitta.rantamaki@samimuseum.fi

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG