Pääsivu / Tiedotteet / Saamelaiset sukupolvet ja yhteinen tarina -hanke alkaa

Saamelaiset sukupolvet ja yhteinen tarina -hanke alkaa

torstai 24. Maaliskuuta 2016, 11.28

Mitä sinä haluaisit kertoa jälkipolville saamelaisesta kulttuurista? Voiko Saamelaismuseo Siida auttaa sinua tallentamaan sitä, mitä pidät tärkeänä?

Saamelaiset sukupolvet ja yhteinen tarina -hanke alkaa

Minkälaisia kelkkoja teillä on vuosien varrella ollut – ja mitä niillä tehtiin?

Saamelaismuseo Siida aloittaa Saamelaiset sukupolvet ja yhteinen tarina -hankkeen huhtikuussa 2016. Hankkeen tarkoituksena on saamelaisen perinteen tallentaminen yhteisön tarpeista lähtien. Hankkeeseen voivat osallistua saamelaiset yhteisöt, esimerkiksi yhdistysten, koulujen tai kyläyhteisön kautta. Tai tule mukaan hankkeeseen perheenä, tai naapurustona! Saamelaismuseo on ideoitsija ja osallistaja, tallennettavat aiheet ja tavat ehdottavat hankkeeseen osallistuvat saamelaisyhteisöt. Saamelaismuseo valitsee ehdotuksista ne, jotka ovat mahdollista hankkeen resurssein ja aikataulussa toteuttaa.

Tallennettavana voi olla tarinoita, muisteluksia, laulua, joikua, käsityötaitoja, työmenetelmiä, paikkaan liittyvää tietoa ja osaamista – tai vaikka yksi tavallinen päivä aamusta iltaan. Mikä sinua kiinnostaa? Mitä olet aina halunnut kysyä ahkulta, mutta et ole uskaltanut? Haluatko tietää, miten ennen seurusteltiin? Tehdäänkö filmi kenkäheinänteosta? Onko kylän eri sukujen paulamallit vielä muistissa? Tunnetaanko alueen vanhoja paikannimiä? Kerätäänkö kylän vanhoja valokuvia, skannataan niitä ja tunnistetaan henkilöitä ja paikkoja? Valmistetaanko neljän tähden saamelainen illallinen ja kuvataan se!

Perinteen tallentamisen lisäksi tavoitteena on eri sukupolvien kohtaaminen ja tieto-taidon siirtäminen eteenpäin. Aiheen mukaan voidaan käyttää erilaisia tallennusmuotoja. Lopputulos voi olla tekstiä, kuvia, äänitteitä ja videoita, sarjakuvia – tai vaikkapa esineitä. Lopputuote jää tekijöiden iloksi ja käyttöön, sen lisäksi se tallennetaan myös museon kokoelmiin tuleville sukupolville. Toiminta-ajatuksena on, että eri sukupolvien erilaiset tiedot ja taidot täydentävät toisiaan.

Saamelaismuseo Siida etsii yhteiskumppaneita hankkeeseen. Kiinnostaako sinua osallistua hankkeeseen? Hanke järjestää mukaan tulevien yhteisöjen kanssa tapaamiset, joissa sovitaan aiheet ja pelisäännöt. Hanke kestää huhtikuusta lokakuuhun, joten aiheet on sovitettava hankkeen kestoon. Myös hankkeeseen osallistuvien yhteisöjen määrä vaikuttaa siihen, mitä ehditään yhdessä tehdä. Hanke tarjoaa välineitä ja neuvontaa, mutta ei voi maksaa osallistujien kuluja.

Saamelaismuseo Siida on saanut Museovirastolta rahoitusta innovatiiviseen ja osallistavaan Saamelaiset sukupolvet ja yhteinen tarina -hankkeeseen. Saamelaismuseo pilotoi hankkeessa toimintatapaa, jossa perinnettä tallennetaan saamelaisyhteisöjen tarpeista lähtien. Saamelaismuseo on avoimin mielin mukana itsekin oppimassa ja luomassa uutta toimintamallia.

Saamelaismuseo iloitsee saamelaisen perinteen tallennukseen saadusta rahoituksesta ja kutsuu saamelaisyhteisön mukaan hankkeen toteuttamiseen!

 

Yhteydenotot ja tiedustelut:

tutkija Päivi Magga 040 180 1501 paivi.magga(a)samimuseum.fi

3.4 lähtien hanketyöntekijä Maiju Saijets 040 576 39 78 maiju.saijets@samimuseum.fi

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG