Pääsivu / Tiedotteet / Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida kesäkauteen

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida kesäkauteen

maanantai 02. Kesäkuuta 2014, 09.18

Siida siirtyy kesäkauteen kesäkuun ensimmäisestä päivästä lähtien. 1.6. alkaen Siida on avoinna joka päivä kello 9 – 20. Kesäksi avataan myös Siidan pihapiiristä löytyvä ulkomuseoalue, joka avaa ovensa kesäkaudeksi jo 51. kerran.

Saamelaismuseo ja Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskus Siida on jälleen valmiina palvelemaan kesän matkailijoita iloisesti ja ystävällisesti – kuten aiemminkin. Näyttelytarjonta on jälleen monipuolinen, jokaiselle löytyy varmasti uutta nähtävää ja koettavaa, vaikka Siidassa olisikin aiemmin vieraillut. Vielä kesäkuun ensimmäisen viikon nähtävillä on Mustavalkoinen maailmani -valokuvanäyttely, joka on EU:n pohjoisimman kameraseuran, Pohjois-Lapin kameraseuran tuotoksi. 13.6. valokuvanäyttelyn tilalle avataan Gállok Protest Art – Protestitaidetta Kallakista -näyttely. Se on koostettu kaivosvastaisten mielenosoitusten materiaaleista: banderolleista, julisteista ja installaatioista. Näyttelyvieraat pääsevät myös antamaan näyttelyssä tukensa kaivoksen vastustajille.

Kesän yli Siidassa jatkavat vaihtuvista näyttelyistä Ealli Biras – Elävä ympäristö, joka kertoo saamelaisesta kulttuurimaisemasta eri puolilta saamelaisaluetta. Metsähallituksen luontopalveluiden tuottama Laineilla ja latvavesillä -näyttely antaa helposti kipinän vesiretkeilyyn, sillä siinä esitellään kattavasti Pohjois-Lapin melontakohteet. Näyttely kertoo myös veden kierrosta aina pienestä pisarasta mereen saakka. Samoin kuin pysyvät näyttelyt, myös vaihtuvat näyttelyt käyttävät monipuolisesti eri tekniikoita: videoita ja ääniä. Myös käsin kosketeltavia asioita löytyy, joten myös perheen pienimmille näyttelykokemus on varmasti ikimuistoinen.

Siidassa saa päivän kulumaan helposti näyttelyiden ja ulkomuseoalueen parissa. Näyttelykierroksen välissä on hyvä ottaa pieni tauko ja nauttia esimerkiksi lounasta Siidan toisessa kerroksessa, Ravintola Sarritissa. Sarrit on avoinna Siidan aukioloaikojen mukaisesti, joka päivä on tarjolla lounasta ja paikanpäällä paistettua pullaa.

Kesäkaudeksi ovensa avaavat myös Metsähallituksen Lemmenjoen ja Utsjoen luontotuvat. Luontotuvat toimivat retkeilyreittien läheisyydessä ja niistä saa vinkkien ja ohjeiden lisäksi myös ajankohtaisimman tiedon esimerkiksi tulvatilanteesta. Utsjoen luontotupa aukaistaan tänä kesänä uusitun näyttelyn kanssa, joka keskittyy Utsjoen alueen historiaan, kalastukseen ja saamelaiskulttuuriin. Luontotuvilla kannattaa siis pysähtyä ohi ajaessa, vaikka vain katsomassa näyttelyt. Lemmenjoen luontotupa on avoinna päivittäin 12.6. – 27.9. kello 9 – 17 ja Utsjoen luontotupa 12.6. – 20.9. päivittäin kello 10 -18.

Sevettijärvellä oleva Kolttien Perinnetalo avaa myös ovensa kesäkauden ajaksi. Saamelaismuseon ylläpitämä Perinnetalo sekä sen ulkomuseoalue kertovat Sevettijärven kolttasaamelaisten asukkaiden historiasta. Perinnetalossa on myös pieni museomyymälä, josta voi ostaa kolttasaamelaisia käsitöitä ja kirjallisuutta. Se on avoinna päivittäin 1.6. – 25.9. kello 10 – 18.

Metsähallituksen luontokeskus, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0206 39 7740, siida@metsa.fi, www.siida.fi, www.luontoon.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG