Pääsivu / Tiedotteet / Saamelaismuseo Siida avaa kokoelmiaan Finna-palveluun

Saamelaismuseo Siida avaa kokoelmiaan Finna-palveluun

maanantai 08. Toukokuuta 2017, 08.29

Kansainvälistä museopäivää juhlistetaan Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa torstaina 18.5.2017. Saamelaismuseo julkistaa kokoelmiaan ensimmäistä kertaa Internetissä kaikille avoimessa hakupalvelu Finnassa, www.finna.fi. Päivän aikana avataan myös saamelaisten elämää 1900-luvulta 1950-luvulle esittelevä Máttut – Juuret -valokuvanäyttely. Kansainvälisenä museopäivänä Siidan näyttelyihin on vapaa pääsy.

Saamelaismuseo Siida avaa kokoelmiaan Finna-palveluun

Saamelaismuseo Siidan Finna-näkymä

Saamelaismuseon kokoelmia avataan ensimmäisen kerran Finna-palvelun julkiseen tietokantaan. Finna on museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteinen hakupalvelu. Kansainvälisenä museopäivänä Saamelaismuseon kokoelmista Finnassa julkaistaan yli 500 esinettä. Saamelaismuseon kokoelmista Finnassa voi tarkastella ensimmäisenä Museokeskus Vapriikin ja Hämeenlinnan kaupunginmuseon lahjoittamia saamelaiskokoelmia, lakki- ja peskikokoelmia sekä Kolttien perinnetalon esinekokoelmaa. Finnan aineistoja päivitetään koko ajan, joten kokoelmaesineitä ja tulevaisuudessa myös valokuvakokoelman kuvia pääsee yhä enenevässä määrin tarkastelemaan verkossa. Saamelaismuseon Finnan julkistamistilaisuus on Siidan auditoriossa klo 13.00

Máttut – Juuret -valokuvanäyttely tutustuttaa Saamenmaan elämään 1900-luvun alusta vuosisadan puoliväliin saakka. Näyttely esittelee Suomen saamelaiskulttuurien monimuotoista kirjoa perinteisten elinkeinojen, rikkaan pukuperinteen ja Saamenmaan vaihtelevien maisemien ja vuodenaikojen kautta. Máttut – Juuret -valokuvanäyttely koostuu Saamelaismuseo Siidan valokuvakokoelman kuvista. Näyttelyn kuvat on otettu eri puolelta saamelaisaluetta muun muassa Inarista, Utsjoelta, Sevettijärveltä ja Enontekiöltä. Kuvaajien taustat ovat hyvin erilaisia; osa kuvista on saamelaisten yksityishenkilöiden kotialbumeista, osa Lapin matkaajien otoksia ja osa taas ammattivalokuvaajien töitä. Kuviin on taltioitu hetkiä saamelaisista arjen askareissaan ja suunnitelluissa kuvaustilanteissa. Máttut-näyttely on tuotettu yhteistyössä VB Valokuvakeskuksen kanssa ja näyttely oli ensimmäinen kerran esillä viime kesänä Kuopiossa Valokuvakeskus VB:ssä. Näyttelyn avaus ja esittely on klo 10.00. Siidan alakerran vaihtuvien näyttelyiden tilassa.

Lisätietoja: amanuenssi Anni Guttorm, anni.guttorm@samimuseum.fi, puh. 0400 891 860

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG