Pääsivu / Tiedotteet / Saamelaismuseo Siida kokoaa yhteen alkuperäiskansojen kulttuuriperinnön asiantuntijoita

Saamelaismuseo Siida kokoaa yhteen alkuperäiskansojen kulttuuriperinnön asiantuntijoita

perjantai 08. Kesäkuuta 2018, 14.37

Suomen Akatemian kärkihankkeen Kulttuurisesti ja sosiaalisesti kestävä museo päätösseminaari Áigi lea buoremus oahpaheaddji järjestetään Inarissa, Saamelaismuseo Siidassa 28.8.–29.8.2018. Seminaarissa pohditaan saamelais- ja alkuperäiskansanäkökulmia museoon ja museokäytänteisiin sekä kulttuuriperinnön suojelemiseen. Seminaarin järjestävät Saamelaismuseo Siida, Lapin Yliopisto ja Oulun yliopiston Giellagas-instituutti yhteistyössä YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien erityismekanismin EMRIP:in kanssa.

Áigi lea buoremus oahpaheaddji -seminaarin kohokohtana on Siidan uuden perusnäyttelyn käsikirjoituksen esittely. Seminaarissa näyttelyn molemmat käsikirjoittajat, saamelaiskulttuurin professori Veli-Pekka Lehtola ja suojelubiologi Matti Mela, ovat kertomassa käsikirjoituksesta ja käsikirjoitusprosessista. Käsikirjoittajien puheenvuorojen jälkeen kaikilla on mahdollisuus kysyä ja kommentoida näyttelykäsikirjoitusta. Tarkoituksena on avata näyttelyprosessia yleisölle ja antaa yhteisölle mahdollisuus ottaa osaa näyttelyn suunnitteluun. Siidan perusnäyttelyuudistus on osa Siidan laajennushanketta ja täysin uudistunut perusnäyttely avataan laajennettuun Siidaan vuonna 2022.

Seminaari on kaikille avoin ja maksuton. Tapahtuman puheenvuorot ovat pohjoissaameksi, suomeksi ja englanniksi ja tapahtumassa on simultaanitulkkaus pohjoissaameksi, suomeksi ja englanniksi.

Áigi lea buoremus oahpaheaddji -seminaari on jatkoa Saamelaismuseo Siidan vuonna 2017 Indigeneity in the Museum -seminaarilla aloittamaa tiivistyvää yhteistyötä muiden saamelaismuseoiden kanssa. Tämän vuoden seminaari kokoaa yhteen saamelaisten museoiden ammattilaisten lisäksi myös muita kulttuuriperinnön asiantuntijoita. Ammattilaisten lisäksi seminaari päästää ääneen kulttuuriperinnön ja perinnetiedon paikalliset asiantuntijat. Paneelin ja avoimen seminaarin muodossa saamelaiset voivat osallistua keskusteluun omasta kulttuuriperinnöstään, sen hallinnosta ja tulevaisuudesta. Seminaari on tärkeä keskusteluareena kulttuuriperintötyötä tekeville saamelaisille asiantuntijoille, mutta myös mahdollisuus tutustuttaa kansainväliset vieraat Saamenmaahan, saamelaisuuteen ja saamelaiseen kulttuuriperintöön.

Kulttuurisesti ja sosiaalisesti kestävä museo. Alkuperäiskansan representaatiot ja saamelaiskulttuuri Saamelaismuseo Siidassa (2016–2018) on Suomen Akatemian rahoittama Lapin yliopiston ja Saamelaismuseo Siidan yhteinen kärkihanke. Hankkeen tavoitteena on luoda ja kehittää saamelaisia museokäytäntöjä ja luoda Saamelaismuseo Siidalle uusi näyttelykäsikirjoitus yhdessä Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskuksen kanssa Siidan perusnäyttelyihin.

 

Lisätietoja

Áile Aikio, amanuenssi

Saamelaismuseo Siida

aile.aikio@samimuseum.fi

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG