Pääsivu / Tiedotteet / Saamelaismuseo Siida saa resursseja saamelaisen kulttuuriympäristön hoitoon

Saamelaismuseo Siida saa resursseja saamelaisen kulttuuriympäristön hoitoon

maanantai 03. Tammikuuta 2011, 13.55

Saamelaismuseo Siidan yhteyteen perustetaan Saamelainen kulttuuriympäristöyksikkö. Yksikön perustamisen mahdollistavat kaksi erillishanketta, opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Saamelainen kulttuuriympäristöyksikkö –pilottihanke ja EAKR-rahoitteinen Ealli biras – Elävä ympäristö -hanke. Saamelainen kulttuuriympäristöyksikkö aloittaa toimintansa 1.2.2011. Pilottihanke kestää 31.12.2013 saakka, jonka jälkeen tavoitteena on yksikön vakiinnuttaminen pysyväksi.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Saamelainen kulttuuriympäristöyksikkö -hankkeessa on laaditaan toimintamalli vakiintuvalle kulttuuriympäristöyksikölle yhteistyössä Saamelaiskäräjien, Museoviraston ja Lapin ELY-keskuksen kanssa. Museovirasto delegoi Inariin sijoittuvalle yksikölle tiettyjä kulttuuriympäristön hoitoon liittyviä viranomaistehtäviä jo pilottivaiheessa. Viranomaistehtävät liittyvät arkeologisen kulttuuriperinnön vaalimiseen saamelaisten kotiseutualueella. Pilottihankkeeseen palkataan saamelaisalueen arkeologiaan ja kulttuuriympäristöön perehtynyt arkeologi.

EAKR-rahoitteinen Ealli biras – Elävä ympäristö – hanke alkaa samaan aikaan. Hankkeeseen on saatu rahoitus Lapin liiton kautta ja se kestää 2,5 vuotta. Hankkeen tavoitteena on laatia saamelainen kulttuuriympäristöohjelma saamelaisalueelle, tehdä kulttuuriympäristöön liittyviä lisäinventointeja, toteuttaa näyttely saamelaisesta kulttuurimaisemasta ja rakennusperinteestä, sekä laatia saamelaisen kulttuuriympäristön hoidon hallintomalli. Hanketta tulee vetämään saamelaiseen kulttuuriympäristöön perehtynyt projektisuunnittelija.

Saamelaismuseo Siidan tavoitteena on kehittää museon toimintaa siten, että saamelaiskulttuuria koskevat museoalan tehtävät siirtyvät Saamelaismuseon hoidettavaksi. Saamelaisen kulttuuriympäristöyksikön perustaminen tukee tätä tavoitetta ja edistää saamelaisten kulttuuri-itsehallinnon toteutumista museoalan tehtävien hoidossa.

Lisätietoja:
Museonjohtaja Tarmo Jomppanen, puh. 0400 167 806, tarmo.jomppanen(at)samimuseum.fi

hankelogot_kulttymp_mv

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG