Pääsivu / Tiedotteet / Saamelaismuseo Siidan näyttely Narjan-Mariin

Saamelaismuseo Siidan näyttely Narjan-Mariin

keskiviikko 05. Syyskuuta 2012, 14.50

Saamelaismuseo Siidan tuottama saamelaisen käsityötaiteen kiertonäyttely on esillä Nenetsian aluemuseossa Narjan-Marissa syyskuusta ensi vuoden alkuun saakka. Siidassa esitellään vastavuoroisesti ensi vuoden puolella nenetsikulttuuria.

Saamelaismuseo Siidan Sámi Duodji -kiertonäyttely avataan Nenetsian autonomisen piirikunnan aluemuseossa 14.9. Näyttely on koottu saamelaismuseon omiin kokoelmiin  tallennetuista tämän päivän saamelaisista käsityöesineistä. Näyttelyssä on esillä mm. puu-, pahka-, juuri- ja sarvikäsitöitä, poronkarva- ja sisnatöitä, pukuja ja asusteita. Näyttelyssä on esillä myös Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa tuotettu kuksan valmistuksesta kertova elokuva.

Kahden paimentolaiskulttuureita esittelevän pohjoisen museon välinen näyttelynvaihto toteutetaan Néda Ordym – Pohjoisten alkuperäiskansojen kulttuurimatkailuhankkeen puitteissa. Saamelaisalueen koulutuskeskuksen koordinoima Néda Ordym -hanke toteutetaan saamelaisalueen lisäksi kahdella Venäjän federaation alueella. Nédan osuus tapahtuu Nenetsian autonomisessa piirikunnassa ja Ordymin osuus järjestetään Komin tasavallassa. Sekä néda nenetsiaksi että ordym komin kielellä tarkoittavat polkua, porojen jutamareittiä.

Néda Ordym -hankkeessa luodaan, kehitetään ja markkinoidaan matkailu- ja kulttuuripalveluja etnisesti, eettisesti ja ekologisesti kestävältä pohjalta alueen alkuperäiskansojen omista näkökulmista ja lähtökohdista käsin verkostoitumisen, tuotekehittelyn ja kouluttamisen avulla. Hankkeen rahoittajana on Nenetsian osuudessa EU:n Kolarctic ENPI CBC -ohjelma ja Komin osuus kuuluu Suomen ulkoministeriön rahoittamaan lähialueyhteistyöhön.

Saamelaismuseo Siidan näyttely avautuu Narjan-Marissa 14.9. ja on esillä 17.2.2013 saakka. Nenetsiasta tuleva nenetsikulttuuria esittelevä näyttely avautuu Siidassa 8.2. ja on esillä 26.5. saakka.

Lisätietoja:
Intendentti Arja Jomppanen, Saamelaismuseo Siida, arja.jomppanen(at)samimuseum.fi, puh. 040 5793313

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG