Pääsivu / Tiedotteet / Sevettijärvellä kuvattiin saamenkielisiä lasten lyhytelokuvia

Sevettijärvellä kuvattiin saamenkielisiä lasten lyhytelokuvia

torstai 13. Elokuuta 2015, 11.51

Metsähallituksen järjestämä saamenkielisten lasten elokuvaleiri Sevettijärvellä rakentuu järvikalastuksen ympärille. Mukana on kaikkiaan 10 lasta Inarista, Vuotsosta ja Utsjoelta.

Maanantaina 10.8. alkaneella kolmipäiväisellä leirissä lapset pääsivät jo iltapäivällä verkkokalastuksen ja onkimisen makuun. Tiistaina näiden pyyntimuotojen lisäksi päästään vetämään nuottaa. Kalastuksen lisäksi lapset tutustuvat kolttakulttuurin ja koltansaameen. Järjestäjän valitsemien teemojen lisäksi myös lapset saavat itse käsikirjoittaa elokuviaan ja osallistuvat radio-ohjelman tekemiseen. Nuotanvedossa on lisäksi mukana Sevettijärven koululaisia.

Leirin tarkoituksena on järjestää lapsille saamen kielen käyttötilanteen ja tutustuttaa eri saamenkieliset lapset toisiinsa. Elokuvien tekemisen lisäksi lapsille opetetaan luonnossa liikkumista ja luonnonantimien hyödyntämistä.

– Samalla meillä on mahdollisuus olla tukemassa saamenkielistä lasten-tv:n tuotantoa, toteaa Metsähallituksen saamenkielinen tiedottaja Pentti Pieski.

Leirillä kuvatut lyhytelokuvat esitetään Ylen saamenkielisessä Unna Junná -lastenohjelmassa. Metsähallitus ja Saamelaiskäräjät hyödyntävät leirin antia omissa toimissaan.

– Saamelaiskäräjillä on kuati.fi-projekti, jonka tarkoituksena on julkaista vuoden 2016 alussa verkkosivuston, jossa on varhaiskasvatusmateriaalia kolmella saamen kielellä. Tämä leiri tukee tätä työtä, sanoo pohjoissaamenkielen suunnittelija Maiju Saijets.

Tämä on jo kolmas Metsähallituksen järjestämä saamenkielisten lasten elokuvaleiri. Vuoden 2013 leiri järjestettiin Inarissa ja Lemmenjoella, viime vuonna Välimaan tilalla Utsjoella. Yhteistyökumppaneina leirillä toimivat Yle Sápmi, Saamelaiskäräjät, Saamelaisalueen koulutuskeskus ja saamelaismuseo Siida.

Elokuvien ensi-ilta pidetään tänä vuonna etelässä, Turun kirjamessuilla 2.10. Turun kirjamessujen tämänvuotinen teema on Saamenmaa ja Kustavi.

Lisätietoja:

Saamenkielinen tiedottaja Pentti Pieski, Metsähallitus, puh. 040 7696 109

Luontokeskus Siidan hoitaja Kirsi Ukkonen, Metsähallitus, puh. 0400 479 986

Metsähallituksen luontokeskus, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0206 39 7740, siida@metsa.fi, www.siida.fi, www.luontoon.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG