Pääsivu / Tiedotteet / Siida avaa ikkunat saamelaiseen kulttuuriympäristöön

Siida avaa ikkunat saamelaiseen kulttuuriympäristöön

maanantai 03. Kesäkuuta 2013, 09.15

Siida on hyvä paikka aloittaa perehtyminen saamelaiseen kulttuuriin ja pohjoisen Lapin luontoon. Samalla paikalla jo vuonna 1963 avautunut saamelaismuseo täyttää tulevana kesänä 50 vuotta. Museosta tuli jo 1960- ja 70-luvuilla Inarin kesämatkailun vetonaula ja sellaisena se on säilynyt edelleen. 15 vuotta sitten valmistunut museo-luontokeskus Siida yhdessä historiallisen ulkomuseomiljöön kanssa tarjoaa matkailijalle katsottavaa koko päiväksi. Luonto- ja kulttuuriteemaiset perusnäyttelyt ja useat kausittain vaihtuvat teemanäyttelyt tarjoavat joka vuosi uusia elämyksiä.

Siida avaa ikkunat saamelaiseen kulttuuriympäristöön

Siidan näyttelyt ja risteily yhteislipulla.

Inarin saamelaismuseo avattiin yleisölle ensimmäisen kerran 25. kesäkuuta vuonna 1963. Saamelaismuseon toimintaa hoidetaan nykyisin 15 vuotta sitten ulkomuseoalueen viereen rakennetusta Siidasta käsin. Perinteikäs ulkomuseoalue on kuitenkin edelleen osa Siidan kesäkauden näyttelytarjontaa – tulevana kesänä jo 50. kerran. Saamelaismuseolla juhlavuotta vietetään työn merkeissä. Juhlakesän ohjelmassa on mm. erityisopastuksia ja työnäytöksiä ulkomuseoalueella. Saamelaismuseon ulkomuseon polkuja tallaavat jälleen kerran maailman eri kolkilta saapuneet tuhannet matkailijat. Ulkomuseoalueella on noin 50 näyttelykohdetta, jotka kertovat eri alueiden saamelaisten asumisesta ja elinkeinoista.

Saamelaismuseon hoitama toinen ulkomuseoalue, Kolttien perinnetalo Sevettijärvellä, avaa ovensa 1.6.-25.9. kello 10-18. Pienessä asutusaikaisessa "kolttakodissa " toimivassa museossa esitellään Sevettijärven alueen kolttasaamelaisten historiaa. Perinnetaloon on vapaa pääsy ja siellä on pieni museomyymälä. Ylä-Lapin luontoon ja kulttuuriin tutustuttavat myös Metsähallituksen ylläpitämät Lemmenjoen ja Utsjoen luontotuvat, jotka avautuvat kesäksi 15.6.

Saamelainen kulttuurimaisema

Pohjoisen maisema voi vaikuttaa ensi näkemältä koskemattomalta luonnonmaisemalta, koska siinä ei välttämättä näy jälkiä ihmisen läsnääolosta. Sama maisema paljastaa kuitenkin tarkkaan katsoen ja kuunnellen ihmisen tuhansien vuosien läsnäolon. Siidassa 15.6. yleisöölle avautuva Ealli biras – Elävä ympäristö -näyttely avaa saamelaisen kulttuurimaiseman kerroksia muinaisjäännöksistä historiallisen ajan rakennettuun kulttuuriympäristöön. Näyttely on osa Ealli biras – Elävää ympäristö –hanketta. Hanketta rahoittaa EAKR Euroopan aluekehitysrahasto ja sen kansallinen rahoittaja on Lapin Liitto.

ITE-taidetta ja talvisia kuvia

Maaseudun Sivistysliitto yhdessää Lapin kuntien kanssa toteuttaa kesällä 2013 laajan Lapin ITE-taiteen näyttelysarjan. ITE-taide on nykykansantaidetta: ITE-taiteilijat tekevät taidettaan arjen ja ympäristöön ehdoilla. Lappilaista ITE-taidetta esitellään Luontokeskus Siidassa, Rovaniemen Korundissa, Aineen Taidemuseossa Torniossa sekää Luontokeskus Kellokkaassa.

Luontokeskuksen toinen kesänäyttely on inarilaisen luontotokuvaaja Martti Rikkosen Sininen hetki. Näyttelyn valokuvissa nähdään niin luonnonilmiöitä, maisemia kuin metsän harvoja talvehtijoitakin – pohjoinen talvi on täynnä vuodenaikojen rikkautta.

Risteily ja näyttelyt samalla lipulla

Kesäisin on mahdollista yhden päivän aikana tutustua Siidan näyttelyihin ja käydä risteilyllä Inarin Ukonsaarella. Risteilyt alkavat kesäkuun alkupuolella ja niiden lähtöpaikka on Siidan pihan toisella puolella. Yhteislipun hinta on aikuisilta 28 € ja lapsilta 14 € ja niitä voi ostaa Siidasta, Inarin lomakylästä ja risteilyalus MY Inari III:lta.

Opastetut kierrokset ulkomuseolla kesällä 2013

Ulkomuseon juhlapäivänä 25.6.2013 on mahdollista osallistua ulkomuseon opastetulle kierrokselle. Opastukset ovat klo 14 ja 16 suomeksi ja kello 15.00 englanniksi. Opastus sisältyy pääsylipun hintaan ja se kestää tunnin. Inariviikkojen aikaan 25.7.2013 pääsylipun hintaan sisältyy teemaopastus ulkomuseolla klo 12.00 ja 16.00. Teemaopastuksessa tutustutaan millaista elämä oli Tirron tuvalla ja Inarissa 1850 luvulla. Muutoin opastukset ovat ryhmille tilauksesta.

Siida on avoinna kesäkaudella joka päivä kello 9-20. Pääsyliput aikuiset 10 €, lapset 0-6-v. ilmaiseksi, koululaiset 7-17-v. 5 € opiskelijat/eläkeläiset 8€, perhelippu 20 €ja vuosikortti 20€/10€. Vuosikortilla pääset myös Rovaniemen Arktikumiin ja Oulun Tietomaahan. Siidasta löytyy myös Inarin alueen matkailuinfo ja museo- ja luontokauppa ja 2. kerroksessa on viihtyisä kahvila-ravintola Sarrit.

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG