Pääsivu / Tiedotteet / Siidassa avautuu 6.2. Saamelaisnuorten taidetapahtuma tutuksi! -näyttely

Siidassa avautuu 6.2. Saamelaisnuorten taidetapahtuma tutuksi! -näyttely

torstai 29. Tammikuuta 2015, 13.45

Näyttelyssä Saamelaismuseo Siida ja saamelaiskäräjien koulutus-ja oppimateriaalitoimisto esittelee yhden saamelaisalueen merkittävistä tapahtumista.

Saamelaisnuorten taidetapahtuma on ollut nuorten esiintymisareena jo neljän vuosikymmenen ajan. Tapahtuma vahvistaa nuorten kulttuuri- ja taideharrastuksia ja saamen kielten käyttöä, yhteenkuuluvuutta ja saamelaista identiteettiä. Näyttely tuo kuvin, filmein ja nuorten teosten kautta näkyväksi taidetapahtuman laajan merkityksen osana elävää saamelaiskulttuuria

Taidetapahtuma on iloinen ja värikäs tapahtuma, johon kouluissa valmistaudutaan koko vuoden ajan. Opettajat tukevat tapahtumaa ja toimivat ahkerasti nuorten ohjaajina. Tapahtuma suo nuorille tilaisuuden kehittää taitojaan, näyttää niitä myös muille ja saada esityksistä innostavaa palautetta raadilta sekä isolta joukolta paikallisia ja muualta tulleita vieraita. Taidetapahtumaan kutsutaan kaikki saamelaislapset ja -nuoret sekä saamen kielen tai saamenkielisessä opetuksessa olevat lapset ja nuoret.

Saamelaisnuorten taidetapahtumia on järjestetty 1970-luvun puolivälistä saakka. Saamelaisnuorten taidetapahtuma kuului aluksi valtakunnalliseen Nuorison taidetapahtumienketjuun yhtenä aluetapahtumista. Nykyisin se on Nuori Kulttuuri–verkoston aluetapahtumiin verrattavana katselmus, jossa valitaan edustajat kevään päätapahtumaan tai määrävuosin järjestettävään Koulun suurjuhlaan.

Pääteema määräytyy valtakunnallisen tapahtuman tanssi-, musiikki- tai teatteriteeman mukaisesti, jonka lisäksi ohjelmassa on jokin erityisesti saamelaiskulttuuriin liittyvä teema. Taidetapahtuman tarkoitus ei kuitenkaan ole vain perinteiden vaaliminen, vaan muut taidelajit ovat vaihtelevasti mukana. Teemoina ovat olleet mm. kuvataide, runokilpailu, bändisoitto, sarjakuva, lyhytelokuvat, roolipuvut, saamenpuku- ja käsityönäytökset, joiku- ja musiikkityöpajat.

Saamelaisnuorten taidetapahtuman pääjärjestäjänä on saamelaiskäräjien koulutus- ja oppimateriaalilautakunta, ja järjestelyjä koordinoi koulutus- ja oppimateriaalitoimisto. Järjestelyihin osallistuvat myös saamelaisten kotiseutualueen kunnat. Taidetapahtuma kuuluu koulujen vuosittaiseen työohjelmaan ja tapahtumat järjestetään kouluviikon aikana. Tapahtumaa sekä valtakunnallisiin tapahtumiin osallistumista rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Saamelaisnuorten taidetapahtuma tutuksi! -näyttely on nähtävillä Siidassa 6.2. - 10.5.2015.

Lisätietoja: Marjo Riitta Rantamäki, marjo-riitta.rantamaki@samimuseum.fi, 040 571 5670
Anni Näkkäläjärvi, anni.nakkalajarvi@samediggi.fi, 040 511 1821

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG