Pääsivu / Tiedotteet / Siidassa esitellään uusimpia tutkimustuloksia seitapaikoilta

Siidassa esitellään uusimpia tutkimustuloksia seitapaikoilta

tiistai 30. Elokuuta 2011, 09.20

Saamelaismuseo Siidassa järjestetään lauantaina 3. syyskuuta klo 10 alkaen Seita-seminaari. Oulun yliopiston yleisen arkeologian ja biologian tutkijat esittelevät Seita-seminaarissa viimeisimpiä tutkimustuloksia Kittilän Taatsin, Enontekiön Näkkälän, Utsjoen Seitalan, Inarin Nitsijärven ja Muonion Kirkkopahdan ja Porviniemen seitapaikoilta.

Vuosien 2008–2010 aikana on seitsemällä seitapaikalla ja yhden saivojärven luona suoritettu arkeologisia tutkimuksia. Tutkimukset ovat olleet osa Suomen Akatemian rahoittamaa projektia ”Ihmisten ja eläinten välinen suhde Suomen saamelaisyhteisöissä 1000–1800 jKr.”, jossa ovat mukana Oulun yliopiston arkeologian oppiaine, biologian laitos sekä Metsähallitus. Seita-seminaarissa esitellään projektin tuloksia. Uhraustoimintaa seidoilla lähestytään mm. eläinten luiden analyysien, DNA-analyysien ja 3D-mallinnusten kautta.

Tutkimukset ovat paljastaneet, että uhraustoiminta Suomen alueella poikkesi jonkin verran muusta saamelaisalueesta. Lisäksi arkeologiset kenttätyöt ovat osoittaneet seitojen olleen käytössä 1000-luvulta nykypäivään asti, ja tuona pitkänä ajanjaksona seitoihin liittyneet merkitykset ovat muuttuneet. Luonnontieteelliset analyysit ovat tuoneet lisätietoa uhreina käytetyistä eläimistä ja niiden alkuperästä.

Arkeologi Eija Ojanlatva Saamelaismuseon Kulttuuriympäristöyksiköstä pitää seminaaria hyvin  mielenkiintoisena. Tutkimustulokset ovat hänen mukaansa samansuuntaisia Inarijärven Ukon  ja Ukonsaaren seitapaikkojen tutkimustulosten kanssa.

Siidassa järjestettävä seitaseminaari liittyy valtakunnallisesti järjestettävään arkeologipäivään. Tapahtuman järjestää Saamelaismuseo Siida/Kulttuuriympäristöyksikkö.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

 

Seitaseminaarin ohjelma 3.9.2011 klo 10-14

Tiina Äikäs: Arkeologin näkökulma uhraustoimintaan seidoilla

Anna-Kaisa Salmi: Mitä eläinluulöydöt kertovat uhrauksista seidoilla?

Matti Heino: Seidoille uhrattujen peurojen DNA-tutkimuksista

Siiri Tolonen: Fosfaattikartoitus uhraustoiminnan jäljistä seidoilla

MiltonNunez: Uhrieläinten alkuperä stabiili-isotooppianalyysien valossa

Jari Okkonen: 3D-mallinnusta saamelaisten pyhillä paikoilla

 

Lisätietoja:

Siidan kulttuuriympäristöyksikkö/Arkelogi Eija Ojanlatva,  040-1676145

Oulun yliopisto/Arkeologi Tiina Äikäs, 08-553 3265

Siida - Saamelaismuseo ja luontokeskus, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, www.siida.fi, siida@samimuseum.fi, siida@metsa.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG