Pääsivu / Tiedotteet / Siidassa tapahtumarikas syksy

Siidassa tapahtumarikas syksy

perjantai 26. Elokuuta 2011, 11.09

Kesän hulina on ohi ja syksyn tuulet raikastavat ilmaa. Pikkuhiljaa ruskan väriloisto alkaa valloittaa luontoa ja tarjoaa kulkijalle hienot puitteet retkeilyyn, kalastukseen ja muuhun luonnossa liikkumiseen. Siidan syksyyn mahtuu monta mielenkiintoista kulttuuri- ja luontopainotteista tapahtumaa.

Syyskuun 2. päivänä Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa on vilinää, kun vietämme sekä valtakunnallista arkeologiapäivää että kansainvälistä DipDay – Värjää julkisesti -päivää. Arkeologin työhön on mahdollisuus tutustua Saamelaisen kulttuuriympäristöyksikön arkeologin Eija Ojanlatvan ja arkeologi Juha-Pekka Joonan johdolla. Arkeologiapäivä on suunnattu koululaisille.

DipDay ilottelee luonnonkasveista saatavilla väreillä. Päivän nimi on lyhennys sanoista ”Dyeing in Public” eli ”Värjää julkisesti”. Inarissa päivää vietetään Siidan kammissa ja sen edustalla. Padoissa porisee värjäytyviä lankoja ja paikalla on mahdollisuus tutustua kasveilla värjäämiseen sekä luonnosta saataviin värikasveihin ja -sieniin. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskus ja Värjärikillan paikallinen jäsen Oda Koivisto.  Padoista alkaa tekeytyä värejä klo 10.00 alkaen ja tulet sammutetaan klo 19.00.

Seitaseminaari järjestetään Siidassa 3. syyskuuta. Oulun yliopiston yleisen arkeologian ja biologian tutkijat esittelevät Seita-seminaarissa viimeisimpiä tutkimustuloksia Kittilän Taatsin, Enontekiön Näkkälän, Utsjoen Seitalan, Inarin Nitsijärven ja Muonion Kirkkopahdan ja Porviniemen seitapaikoilta. Seminaari liittyy jo päättyneeseen, Suomen Akatemian rahoittamaan Oulun yliopiston yleisen arkeologian ja biologian oppiaineen yhteistyöprojektiin "Human-animal relationships among Finland's Sámi 1000–1800 AD: DNA and stable isotype analyses of bones from ritual sites".

Syyskuun 4. päivä lähdetään luontokeskuksen järjestämälle sieniretkelle Siidan lähimaastoon. Retkellä opetellaan tunnistamaan erilaisia ruokasieniä. Sieniretki on maksuton. Sieniretken jälkeen halukkaat pääsevät valmistamaan poimituista sienistä ruokia, jotka nautitaan yhdessä. Ruokaosiosta peritään 5 euron materiakustannus. Lähtö sieniretkelle tapahtuu Siidan pihasta klo 12. Sieniruokien valmistus Kammissa klo 14–16. Ilmoittautuminen sieniruokien valmistukseen Siidaan asiakaspalveluun p. 0205 64 7740 viimeistään perjantaina 2.9.2011.

Euroopan rakennusperintöpäivät on jokasyksyinen tapahtuma, joka avaa ovia arvokkaisiin rakennuksiin ja muihin kiinnostaviin kohteisiin ympäri Eurooppaa. Rakennusperintöpäiviä vietetään Suomessa jo 20. kerran. Juhlavuoden teema tarkastelee kulttuurin reittejä. 7.9. lähdetään tutustumaan Inarin kirkonkylän kulttuurireitteihin paikallistuntija Matti Lehtolan kanssa. Tapahtumasta tiedotetaan pian lisää.

Lisätietoja kaikista tapahtumista Siidan nettisivujen kalenterista sekä asiakaspalvelusta. Tervetuloa syysretkelle Siidaan!

Siida - Saamelaismuseo ja luontokeskus, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, www.siida.fi, siida@samimuseum.fi, siida@metsa.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG