Pääsivu / Tiedotteet / SKÁBMAGOVAT 2018 -OHJELMA JULKAISTU

SKÁBMAGOVAT 2018 -OHJELMA JULKAISTU

torstai 11. Tammikuuta 2018, 12.21

Jo kahdennettakymmenettä kertaa järjestettävän Skábmagovat alkuperäiskansojen elokuvafestivaalin vuoden 2018 ohjelma on julkaistu. Skábmagovien juhlavuoden teemoja ovat Pohjois-Amerikka ja Ellos eallin (suom. Eläköön elämä).

Pohjois-Amerikka näkyy ohjelmistossamme useiden lyhytelokuvien ja muutaman pidemmänkin muodossa. Festivaaleilla näytettävien Standing Rock -elokuvien, Rise 1 ja Rise 2, ohjaaja Michelle Latimer on yksi tämänvuotisista kunniavieraistamme, kertoo Skábmagovien tuottaja, Aleksi Ahlakorpi.

Tämänvuotisilla Skábmagovilla on yli kolmekymmentä elokuvanäytöstä ja yli kuusikymmentä eri elokuvaa. Lippuja elokuvanäytöksiin voi varata osoitteesta www.skabmagovat.fi ja sivulla on myös mahdollista tutustua Skábmagovat 2018 -ohjelmaan.

Vaikka Skábmagovat onkin elokuvafestivaali, on ohjelmassa myös muutakin kulttuuria. Saamelaismusiikin tähdet Niillas Holmberg ja Sofia Jannok esiintyvät festivaalien yhteydessä, Holmberg perjantaina yhdessä virolaistähden, Siiri Sisaskin kanssa Sajoksessa ja Jannok lauantaina Skábma-jatkoilla Papanassa.

Juhlavuoden kunniaksi järjestämme myös ensimmäistä kertaa Skábmagovien laavukeskustelun yhteistyössä Yle Sápmin kanssa. Ellos eallin -keskustelu julkaistaan festivaalien aikana Yle Areenassa. Keskustelemassa ovat tämän hetken mielenkiintoisimmat aktiivit muiden muassa Ellos Deatnu -porukasta. Lauantaina puolestaan ohjelmassa on sananvapauspaneeli, johon osallistuvat ainakin Sofia Jannok sekä osa kauempaa tulleista vieraistamme, paljastaa Ahlakorpi.

Oheistapahtumat ovat kuitenkin vain pieni osa Skábmagovat-festivaalin tarjontaa, sillä pääosassa ovat, kuten aina, alkuperäiskansojen elokuvat. Ympäri maailmaa palkintoja kerännyt aboriginaaliwestern, Warwick Thorntonin ohjaama Sweet Country, saa Saamen ensi-iltansa Skábmagovilla.

Saamelainen elokuva on ollut kovassa nousussa viimeisen parin vuoden aikana ja onkin hienoa saada Saamelaisveren lisäksi myös lyhytelokuvapuolelle saamenmaan kuumimpien nimien tuoreimpia tuotoksia. Ainakin Anders Sunnan ja Inga Wiktoria Påven palkittu lyhytanimaatio nähdään Inarissa ja sen lisäksi uusia lyhytelokuvia myös Marja Helanderilta, Per-Josef Idivuomalta, Egil Pederseniltä, Lada Suomenrinteeltä sekä Katja Gauriloffilta, iloitsee Ahlakorpi.

Skábmagovat -alkuperäiskansojen elokuvafestivaali järjestetään Inarissa 25.-28.1.2018 jo kahdennettakymmenettä kertaa. Ennakkolippuja elokuvanäytöksiin voi varata osoitteesta www.skabmagovat.fi ja Sofia Jannokin keikalle puolestaan voi varata lipun joko sähköpostitse osoitteesta papana1@hotmail.com tai suoraan Facebookin inbox-viestillä. Skábmagovat-festivaalin järjestää Saamelaistaiteen Tukiyhdistys ry. yhdessä Saamelaismuseo Siidan, kulttuurikeskus Sajoksen, Elokuvakeskus Skábman, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen, YLE Sápmin ja International Sámi Film Instituten kanssa.

 

Lisätiedot:

Taiteellinen johtaja Jorma Lehtola

jorma.lehtola@skabmagovat.fi

050 414 4349

 

Toiminnanjohtaja Sunna Nousuniemi

sunna.nousuniemi@skabmagovat.fi

040 966 6318

 

Tuottaja Aleksi Ahlakorpi

aleksi.ahlakorpi@skabmagovat.fi

040 173 7150

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG