Pääsivu / Tiedotteet / Skábmagovat-festivaalille vieraita monelta mantereelta

Skábmagovat-festivaalille vieraita monelta mantereelta

tiistai 20. Tammikuuta 2015, 08.50

Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat käynnistyy torstaina kansainvälisten vieraiden siivittämänä. Inariin on tulossa vieraita mm. Pohjois- ja Etelä-Amerikasta, Afrikasta ja Siperiasta.

Skábmagovat-festivaalille vieraita monelta mantereelta

Kuva elokuvatyöpajasta Lolindosta, Tansanista. Kuva: Gareth Benest/InsightShare

Festivaalin pääteemana on Latinalaisen Amerikan alkuperäiskansojen elokuva. Päävieras Jeannette Paillán, mapucheohjaaja Chilestä, on alkuperäiskansojen elokuvaa kehittävän CLACPI:n perustajajäsen. Hän johtaa myös Etelä-Amerikan suurinta alkuperäiskansojen elokuvafestivaalia.

Cindy Benitez, Smithsonian-instituutin elokuva- ja videospesialisti New Yorkista, on vahvasti mukana Pohjois-Amerikan intiaanien elokuvatoiminnassa ja Keski-Amerikkaan suuntautuvissa nuorisoprojekteissa. Instituutin vuonna 1979 perustama elokuva- ja videokeskus on Yhdysvaltain vanhin alkuperäiskansojen mediataidekeskus.

Jakuuttiohjaaja Mihail Lukatševski Sahan tasavallasta Venäjältä on Pietarin elokuva- ja tv-yliopistossa elokuvakoulutuksen saanut nuoren polven ohjaaja. Lyhytelokuvillaan palkintoja voittanut taiteilija tuo Inariin pitkän fiktioelokuvansa Urun Kun (Valkoinen päivä).

Toinen Sahan vieras, Sardana Savvina, tulee Arktisen kulttuurin ja taiteen valtioninstituutista (ASIAC), joka on vuosia tehnyt yhteistyötä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen (Inari) kanssa. Savvina on myös Jakutian kansainvälisen elokuvafestivaalin kuraattori.

Torstaina jo ennen avajaisia saamme tutustumismatkan Tansaniaan ja näytöksessä nähdään kaksi lyhytfilmiä maasaiden oikeuksista. Paikalla on Jenni Kauppila Suomen YK-liitosta kertomassa tilanteesta. Lyhytfilmeja katsotaan Siidan auditoriossa kello 16 alkaen.

Luonnollisesti Inariin on tulossa myös saamelaisia elokuvantekijöitä. Paikalla ovat mm. Harry Johansen, Ima Aikio-Arianaick, animaatiotaituri Jouni West sekä joukko ohjaajia Koutokeinon Film Lab -projektista, joilta ohjelmassa on seitsemän lyhytelokuvan sarja.

Ja tietysti mukana on myös Suomen BB-voittaja Andte Gaup-Juuso, joka esittää pääroolia Elle Sofe Henriksenin lyhytelokuvassa Sámi boja!

Klubimusiikista vastaavat Kallokin kaivostaisteluista tuttu Maxida Märak sekä räppärit Amoc ja Ailu Valle.

Skabmagovat  koko perheen avajaiset pidetään Revontuliteattirissa 22.1.2015 klo 18.00.

Skábmagovat-festivaalin järjestää Saamelaistaiteen Tuki ry. yhteistyössä Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan, kulttuurikeskus Sajoksen, Elokuvakeskus Skábman, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen ja YLE Sápmin kanssa.

Tapahtuman rahoittajina toimivat Suomen Saamelaiskäräjät , Saamelaisneuvosto, Lapin taidetoimikunta, Inarin kunta, Opetus- ja kulttuuriministeriö , Suomen kulttuurirahasto, Lapin rahasto,  AVEK - Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus  ja Taiteen edistämiskeskus.

Festivaalin suojelijana toimii rouva Jenni Haukio.

Lisätietoja:

Anne-Kirste Aikio, p. 040 7681 689.

Jorma Lehtola, p. 050 4144 349.

www.skabmagovat.fi

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG