Pääsivu / Tiedotteet / Suomen museoväki kokoontuu Inariin 25.-27.5.2016

Suomen museoväki kokoontuu Inariin 25.-27.5.2016

maanantai 23. Toukokuuta 2016, 09.03

Inarissa tehdään historiaa, kun Valtakunnalliset museopäivät järjestetään Inarissa toukokuun loppupuolella. Museopäivät järjestetään ensimmäistä kertaa näin poh-joisessa. Päivät järjestää Suomen Museoliitto yhteistyössä Saamelaismuseo Siidan ja Inarin kunnan kanssa. Vuoden 2016 museopäivien teemana on kulttuuriympäristö.

Valtakunnalliset museopäivät on museoalan vuoden tärkein koulutus- ja verkostoitumistapah-tuma. Tämän vuotiseen tapahtumaan on ilmoittautunut miltei 200 osallistujaa museoista ja niiden taustaorganisaatioista. Tapahtumapaikkana ovat Sajos ja Siida.

Suomen Museoliiton ja Saamelaismuseo Siidan kokoama ohjelma koostuu seminaareista, kokouksista, tapahtumista ja viimeisenä päivänä on järjestetty retkiä lähialueille.

Ohjelmassa on hyvin huomioitu myös paikallinen näkökulma. Saamelaismuseon tutkija Päivi Magga tarkastelee saamelaista maisemaa ja kulttuuriympäristöä oman työnsä lähtökohdista. Pauliina Feodoroff kertoo Gramota-arkiston hakuprosessista Unescon Maailman muisti -listalle. Ohjelmassa on myös poromies Nils-Heikki Palton joikupuheenvuoro.

Pohjoisen maiseman ja taiteen suhdetta käsittelevät puheenvuoroissaan kuvataitelija Maaria Wirkkala ja valokuvataitelija Jorma Puranen.

Opastetut retket suuntautuvat Utsjoelle, Sevettijärvelle ja Tankavaaraan. Myös Siidan ulko-museoalue on retkikohteena. Museopäivien vieraat pääsevät näin syventämään tietämystään saamelaisalueen kulttuuriympäristöstä.

Museopäivien Museogaalassa julkistetaan Vuoden museo- ja Vuoden museojulkaisu -palkin-tojen saajat. Vuoden museo -palkinnon finalistit ovat Aboa Vetus & Ars Nova, Didrichsenin taidemuseo, HAM Helsingin taidemuseo, Postimuseo ja Ålands sjöfartsmuseum.

Vuoden museojulkaisu -palkinto jaetaan julkaisulle, joka tavoittaa poikkeuksellisen hyvin kohderyhmän sisällön ja esitystavan innovatiivisuudella. Loppukilpailuun on valittu neljä painettua julkaisua ja yksi digitaalinen julkaisu.

Museopäivien aikana pidetään myös Suomen museoliiton 93. vuosikokous. Suomen museo-liitto on vuonna 1923 perustettu museoiden keskusjärjestö.

Museopäivät on merkittävä valtakunnallinen tapahtuma, jolla on suuri merkitys Saamelais-museo Siidalle sekä Inarin kunnalle. Saamelaismuseo Siidassa iloitaan tulevista päivistä. Jär-jestelyt tapahtumaa varten on aloitettu jo syksyllä. Museopäivillä on myös aluetaloudellista merkitystä, esim. Inarin kirkonkylän majoituskapasiteetti on kokonaisuudessaan käytössä

Saamelaismuseo Siidan henkilökunta toivottaa ylpeänä vieraat tervetulleeksi Inariin.

Lisätietoja: Museonjohtaja Sari Valkonen, puh. 040-767 1052, sari.valkonen@samimuseum.fi

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG