Pääsivu / Tiedotteet / Tuuli soi- musiikkiseminaari 18.8.2012 klo 12-16

Tuuli soi- musiikkiseminaari 18.8.2012 klo 12-16

keskiviikko 15. Elokuuta 2012, 14.26

Biegga čuodjá eli tuuli soi on Alkuperäiskansojen musiikkitapahtuman Ijahis Idjan teemana vuonna 2012. Ijahis Idjan musiikkiseminaari seurailee festivaalin teemoja. Inarin Sajoksessa järjestettävässä seminaarissa kuullaan alkuperäiskansojen musiikin uusista tuulista. Seminaaripuhujat ovat Grönlannista, Suomesta, Norjasta ja Komin tasavallasta. Kansainvälisen seminaarin kielet ovat suomi, saame, englanti ja venäjä. Tulkkaus on järjestetty. Seminaarin järjestää Saamelaismuseo Siida yhteistyössä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen ja Giellagas -instituutin kanssa.

Seminaarissa professori Vuokko Hirvonen Kautokeinon Sámi Allaskuvlasta pohtii puheenvuorossaan kadonneen joiun etsimistä, sen löytämistä ja siitä alkanutta prosessia. Oman suvun tai alueen joikujen myötä voi löytyä suvun uudenlainen yhteys.  Kadonneeksi luullun joiun löytämisellä on suuri merkitys ihmisen identiteetille.  Hirvonen tarkastelee asiaa pohjoismaisesta näkökulmasta.

Biret Ristin Sara on sekä perinteisen että uudenlaisen joiun taitaja Norjan Karasjoelta.  Perinteinen laulumuoto ei siirry itsestään selvästi sukupolvelta toiselle ja seminaaripuhuja Sara toimii itsekin joikuopettajana. Hän opettaa myös Ijahis Idjan  lasten ja nuorten työpajoissa perinteistä joikua. Saran puheenvuorossa konkretisoituu perinteen siirtyminen ei vain kotona vaan myös julkisilla areenoilla: kouluissa ja erilaisissa tapahtumissa.

Kaukaisimmat vieraat tulevat Komin tasavallasta. Komi Groupin jäsenet tuovat omaa musiikkikulttuuriaan esille tanssin ja laulun keinoin. Jana Sazhina kertoo puheenvuorossaan  komilaisten nuorten suhteesta kansansa musiikkiperinteeseen. Grönlannista tulee festivaalin vieraaksi Nanook-yhtye, jonka lauluntekijät Christian ja Fredrik Elsner esiintyvät myös seminaarissa kertoen alkuperäiskansavaikutteista musiikissaan.

Ijahis Idja –musiikkiseminaariin on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG