Pääsivu / Tiedotteet / Valot syttyvät kansallismuseoiden joulupuumetsiin Helsingissä ja Inarissa

Valot syttyvät kansallismuseoiden joulupuumetsiin Helsingissä ja Inarissa

perjantai 04. Joulukuuta 2015, 16.10

Sekä Suomen saamelaisten kansallismuseona toimiva Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidan että Suomen Kansallispuiston pihamaalta löytyy joulupuumetsä. Inarin joulumäntyihin valot syttyivät torstaina 3.12. ja Helsingissä joulukuusien kynttilät sytytetään lauantaina 5.12.

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida kutsui Inarin kirkonkylän toimijoita yhteistyöhön, ja Inarin kirkonkylän joulunavausta juhlittiin 3.12. Siidan ja ravintola Sarritin yhdessä järjestämässä tapahtumassa sytytettiin valot kirkonkylän toimijoiden koristelemiin joulumäntyihin ja ne valaisevat Siidan pihamaata pimeän joulunajan yli.

Siidan pihamaalta voi löytää niin Inarin kunnan, Yle Sápmin kuin myös Inarinsaamen kielipesien koristelemat männyt. Lisäksi mukaan lähtivät Saamelaiskulttuurikeskus Sajos, Inarin kirkonkylän kyläyhdistys, Saamelaisarkisto, Inarin päiväkodit, Inarin seurakunta ja Saamelaisalueen koulutuskeskus. Lisäksi myös Siida on koristellut oman puunsa.

Ajatuksen Inarin kylän yhteisestä joulupuumetsästä Saamelaismuseo Siida sai Kansallismuseolta, Helsingistä. Kansallismuseon perinteiseen Joulukuusimetsään avajaisia vietetään 5.12. kello 12. Kansallismuseon Joulukuusimetsästä löytyy 60 kuusta, jotka ovat koristelleet mm. päiväkotiryhmät, koululuokat ja yhteisöt. Mukana on myös Siidan puu.

Siidan joulukuusen koristelee Siidan puolesta City-Sámit ry., kaupunkisaamelaisten yhdistys, joka toimii Helsingissä.

- Itä-Pasilassa toimivan pohjoissaamenkielisen kielipesän lapset ovat askarrelleet koristeet, City-Sámit ry:n puheenjohtaja Pentti Pieski kertoo. – Koristeissa on käytetty saamenlipun värejä.

Kielipesän lapset kävivät torstaina koristelemassa puun Kansallismuseon Joulukuusimetsään.

- Oli mukana käydä koristelemassa saamelaislasten oma joulupuu Helsinkiin, Pieski sanoo. – Samaan aikaan puita oli koristelemassa myös muita lapsia.

Suomen molemmista kansallismuseoista, Suomen saamelaismuseosta Siidasta Inarista ja Helsingissä sijaitsevasta Suomen Kansallismuseosta löytyy siis samankaltainen joulupuumetsä. Suurimpana erona lienee, että Helsingissä koristellaan perinteiseen tapaan kuusia, kun taas Inarissa Ylä-Lapille perinteiseen tapaan mäntyjä.

Kansallismuseon joulukuusimetsän avajaisia juhlitaan 5.12. samalla, kun Kansallismuseossa järjestetään joulumyyjäiset kello 11-17.

Lisätietoja: Saamelaismuseo Siida, siida@samimuseum.fi, puh. 0400 898 212 Kansallismuseo, Hanna Forssell, hanna.forssell@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6475

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG