Pääsivu / Tiedotteet / Vapriikki lahjoittaa saamelaiskokoelmansa Saamelaismuseo Siidalle

Vapriikki lahjoittaa saamelaiskokoelmansa Saamelaismuseo Siidalle

torstai 23. Huhtikuuta 2015, 08.51

Museokeskus Vapriikki lahjoittaa saamelaiskulttuuria esittelevän esinekokonaisuuden Saamelaismuseo Siidalle. Esineet on kerännyt taiteilija Gabriel Enberg vuonna 1905 matkallaan Inarin saamelaiskyliin.

Vapriikki lahjoittaa saamelaiskokoelmansa Saamelaismuseo Siidalle

Käsityölaukku

Lahjoituksen luovutus on Vapriikissa keskiviikkona 29.4.2015 klo 12:00. Media on tervetullut mukaan tilaisuuteen.

- Voidaan ajatella, että esineet ovat olleet etelässä lainassa 110 vuotta, ja nyt ne palautuvat takaisin saamelaisyhteisölle, sanoo vs. kokoelmapäällikkö Teemu Ahola Vapriikista.

- Lahjoitus täydentää merkittävästi Siidan esinekokoelmien vanhinta osaa ja esineiden kotiinpaluu on erittäin tärkeä saamelaismuseolle sekä saamelaiselle yhteisölle, iloitsevat Siidasta Tampereelle saapuvat kokoelmamestari Marjo-Riitta Rantamäki ja amanuenssi Anni Guttorm.

Alkujaan Hämeen museon kokoelmiin kuulunut saamelaiskulttuuria esittelevä esinekokonaisuus liittyy tamperelaisen museotoiminnan alkuvaiheisiin. Tämä noin kolmenkymmenen esineen kokoelma sisältää saamelaistekstiilejä ja jalkineita, joukossa on myös ahkio ja leuku. Kokoelman on kerännyt tamperelainen taiteilija Gabriel Enberg vuonna 1905 Inarin saamelaiskyliin suuntautuneella maalausmatkallaan. Vuotta myöhemmin hän myi kokonaisuuden Hämeen museolle ja siitä lähtien saamelaisesineet ovat olleet osa Tampereen museoiden kokoelmia.

Kokoelmasiirron myötä Tampereen museo haluaa palauttaa esineet takaisin kotiseudulleen ja saamelaisyhteisölle, jolle ne kuuluvat. Siirto on myös osoitus museoiden valtakunnallisen kokoelmayhteistyön kehityksestä.

Vuonna 2009 perustettu museoiden valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO, johon myös Tampereen museot kuuluu, on tehnyt määrätietoista työtä kulttuurihistoriallisten museoiden tallennusvastuiden määrittämisessä. Tallennusvastuuajattelussa museot jakavat valtakunnallista vastuuta tiettyjen teemojen tallentamisesta kokoelmiinsa.

Osana tätä prosessia museot voivat siirtää hallussaan olevia kokoelmia museoihin, jotka ovat kyseisten kokoelmien vastuullisia tallentajia ja siten myös erityisosaajia. Saamelaiskokoelman siirto on konkreettinen osoitus museoiden lisääntyneestä yhteistyöstä ja halusta kehittää suomalaisten museoiden kokoelmanhallintaa.

Lisätietoja:
Teemu Ahola, Vapriikki, vs. kokoelmapäällikkö, puh. 040 761 5905
Marjo-Riitta Rantamäki, Saamelaismuseo Siida, kokoelmamestari, puh. 040 571 5670
Sari Valkonen, Saamelaismuseo Siida, museonjohtaja, puh. 040 767 1052

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG