Pääsivu / Tiedotteet / Veden kuvia -valokuvanäyttely saamelaismuseo Siidassa

Veden kuvia -valokuvanäyttely saamelaismuseo Siidassa

tiistai 07. Lokakuuta 2014, 08.53

Saamelaismuseo Siidan uusi vaihtuva näyttely Veden Kuvia - inarinsaamelainen sielunmaisema valokuvassa on esillä Inarissa 10.10.2014 – 8.2.2015. Jan-Eerik Paadarin huikeassa valokuvanäyttelyssä inarinsaamelainen sielunmaisema näyttäytyy tulkitsijalleen ennen kaikkea veden kautta: puroina, jokina ja järvinä. Tummasävyiset maisemakuvat henkivät vuodenaikojen dramatiikkaa. Suuria maisemia rytmittävät ympäristön pienipiirteiset yksityiskohdat.

Veden kuvia -valokuvanäyttely saamelaismuseo Siidassa

Kuva: Jan-Eerik Paadar

Paadarin matka kuvaajana alkoi 2000 -luvun alussa ja vuosi vuodelta harrastus on vienyt häntä yhä enemmän mukanaan. Audiovisuaalisen alan opiskelu ja työt veivät hänet muutamaksi vuodeksi Etelä-Suomeen. Perheen kasvaessa oli luontevaa palata Inariin ja mahdollistaa myös omille lapsille läheinen luontosuhde ja kasvu elävässä saamelaiskulttuurissa.

Jan-Eerik Paadarin arvomaailma peilautuu vahvasti hänen kuvissaan. Hänellä on synnynnäinen lahja nähdä kohteensa kauneus ja tallentaa se katsojaansa puhuttelemaan. Tekninen taitavuus mahdollistaa tarinan kerronnan kuvien välityksellä, Paadar yllättää tuoreilla näkökulmillaan. Hänen tavastaan tallentaa elämää linssin läpi välittyy arvostus omia juuriaan ja edesmennyttä iso-setäänsä Lusman Mattia kohtaan.

”Ihmisen ei tarvitse matkustaa kauaksi kotoaan kertoakseen tarinan, joka kuulijaa kiinnostaa.”

Tätä Lusman Matin (Matti Paadar) viisautta myötäillen Jan-Eerik tallentaa elämää kuviinsa. Upeiden valokuvien lisäksi näyttelyssä on mahdollisuus kurkistaa kuvaajan arkeen ja tutustua Lusman Matin tarinoihin. Hienon kerroksellisen äänimaailman on tehnyt Mikkâl Morottaja.

Vedenkuvia- näyttely on kokonaisvaltainen, koskettava elämys!

Siida on avoinna  tiistaista sunnuntaihin 10-17.

Lisätietoja: Marjo-Riitta Rantamäki, marjo-riitta.rantamaki@samimuseum.fi

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG