Pääsivu / Tiedotteet / Veehisten väki esillä luontokeskus Siidan uudessa näyttelyssä

Veehisten väki esillä luontokeskus Siidan uudessa näyttelyssä

maanantai 04. Toukokuuta 2015, 08.17

Ylä-Lapin luontokeskus Siidan uusin näyttely, Puusta pudonnut – Veehisten väki, koostuu puuhun piirtyneistä hahmoista. Petri Nevalainen on koonnut melontareissuillaan Vätsärin erämaasta, Inarijärven rannoilta, ajopuita, joiden muodoista nousee esille mitä erilaisimpia hahmoja. Niistä koostettu valokuvadokumetti Puusta pudonnut – Veehisten väki vie matkalle villiin maailmaan, jossa luonto muovaa tarinoita edelleen.

Veehisten väki esillä luontokeskus Siidan uudessa näyttelyssä

(c) Petri Nevalainen

Petri Nevalainen on kuvannut koko ikänsä. Hän on kotoisin Pirkanmaalta, ja hänellä on ollut näyttelyitä Etelä-Suomen kaupunkien lisäksi myös ulkomailla.  Puusta pudonnut – Veehisten väki -näyttelyä ei ole aiemmin esitetty missään muualla, mutta paikan valinta oli silti selkeä.

- Kyllä Inari ja Siida on Veehisten väelle ainoa oikea starttipaikka, Nevalainen sanoo. Hän on koonnut näyttelyä useamman vuoden, kesäaikaan materiaalia on hankittu Inarijärven rannoilta ja kuvaamisen hän on tehnyt studiossaan. Valokuvaajana hänellä on myös motiivi tuottaa hyviä kuvia, joissa on syvyyttä.

- Mielestäni kuva on hyvä silloin, kun siinä on vahva henki, Petri Nevalainen sanoo. Näyttelytilassa tullaan näkemään vahvoja mustavalkoisia kuvia, joista osa on jopa reilun neliömetrin kokoisia.

Alusta alkaen Petri Nevalaisen tarkoituksena on ollut ottaa näyttelyllään kantaa.

- Nyky-yhteiskunnassa luonto nähdään ainoastaan resurssivarastona, halusin tuoda oman näkökulmani asiasta esiin, Nevalainen kertoo. – Kyllä tämä on luonnon puolesta kantaa ottava näyttely.

Nevalainen kertoo myös toivovansa, että näyttelyllään hän saisi ihmiset heräämään, hiljentymään hetkeksi.

­- Ihmisiltä unohtuu helposti, mitä kaikkea luonnosta löytyy. Jos olisi aikaa pysähtyä, maailman voisi nähdä eri tavalla, Petri Nevalainen sanoo.

Hiljentymisen voi aloittaa pienin askelin, vaikkapa ensin turvallisesti näyttelyyn tutustumalla. Hahmojen tarkastelun kautta saadaan oivalluksia, ja herää mielenkiinto tarkkailla omaa ympäristöä uudella tavalla. Puusta pudonnut – Veehisten väki -näyttely on nähtävillä Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa 1.5. alkaen syyskuun lopulle saakka.

Lisätietoja: Ylä-Lapin luontokeskus Siida, siida(a)metsa.fi, 0205 64 7740

Metsähallituksen luontokeskus, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0206 39 7740, siida@metsa.fi, www.siida.fi, www.luontoon.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG