Pääsivu / Tiedotteet / Vilda duoddarat -musiikkiseminaari 15.8.2015 klo 12–14 Saamelaismuseo Siidassa

Vilda duoddarat -musiikkiseminaari 15.8.2015 klo 12–14 Saamelaismuseo Siidassa

torstai 30. Heinäkuuta 2015, 08.58

Ijahis idja – alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma soi tänä vuonna Vilda duoddarat – Villit tunturit teemalla. Myös Ijahis idjan jo perinteeksi muodostuneessa musiikkiseminaarissa seurataan festivaalin teemaa, kun Saamelaismuseo Siidassa tutustutaan Käsivarren alueen musiikkiperinteeseen ja artisteihin heidän itsensä kertomana. Seminaarin puheenvuorot käsittelevät Käsivarren joikuperinnettä, joiun merkitystä sekä sen esittämistä perinteisesti ja modernisti.

Enontekiöltä kotoisin oleva joikaaja ja äänitaiteilija Wimme yhdistelee musiikissaan erilaisia tapoja joikata ja moderneja laulutekniikoita. Wimmen puheenvuorossa kuullaan hänen pitkästä urastaan, jonka lähtökohtana on enontekiöläinen joikuperinne. Hän myös kertoo joiun esittämisestä eri tilanteissa.

Biret Ristin Sara on sekä perinteisen että uudenlaisen joiun taitaja Norjan Karasjoelta. Hän on myös puheenjohtajana pohjoismaisessa joikaajien yhdistyksessä, Juoigiid searvissä, joka järjesti keväällä 2015 keskustelutilaisuuden joiun ja saamelaisen musiikin näkymättömistä arvoista. Saran puheenvuorossa kuullaan keskustelun annista ja arvoista, joita joiun kautta välitetään.

Karesuvannosta lähtöisin oleva joikutaiteilija Inga-Máret Gaup-Juuso työstää parhaillaan ensimmäistä albumiaan, joka yhdistelee sekä perinteistä että uudenlaista joikua popmusiikkiin. Hänen puheenvuoronsa käsittelee hänen yhteyttä joikuun; joikuun kasvamista ja joiun, niin perinteisen kuin moderninkin esittämistä.

Seminaarin päättää nuorten joikaajien ryhmä, Oarjánnieiddat Karesuvannosta. Ryhmään kuuluvat siskokset Inger-Anni ja Máret-Elle Valkeapää ja Maren Elle Mäkitalo. He ovat opettaja Anna-Reetta Niemelän johdolla etsineet vanhoja joikuja arkistonauhoitteista ja innostuneet joiun esittämisestä. Seminaarissa kuullaan myös Anna-Reetta Niemelän tervehdys, jossa hän kertoo joikaamisen opettamisesta ja oppimisesta.

Vilda duoddarat -musiikkiseminaariin järjestää Saamelaismuseo Siida ja tilaisuuteen on vapaa pääsy. Seminaarin kielet ovat pohjoissaame ja suomi, tulkkaus on järjestetty. Tervetuloa!

Saamelaismuseo, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0400 898 212, siida@samimuseum.fi, www.siida.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG