Pääsivu / Tiedotteet / Voimakasta kuvallista ja sanallista kerrontaa Camera Borealis -viikonlopussa

Voimakasta kuvallista ja sanallista kerrontaa Camera Borealis -viikonlopussa

keskiviikko 23. Marraskuuta 2016, 10.53

Luontokuvauksen valtakunnalliset ja paikalliset mestarit kokoontuvat Inarin Siidaan vuotuiseen Camera Borealis -tapahtumaan. Tämän vuotinen teema on Kairojen juhlaa - juhlivathan Lemmenjoen kansallispuisto ja Kevon luonnonpuisto 60-vuotispäiviään.

Voimakasta kuvallista ja sanallista kerrontaa Camera Borealis -viikonlopussa

Mies ja kamera Kevolla. Kuva: Petteri Saario

 

Ottakaamme esittelyyn ensimmäisenä Luhdan Jorma, joka tunnetaan paitsi luontokuvaajana niin myös armoitettuna sanan säilän käyttäjänä. Luhta vannoo perinteisen luontokuvauksen nimiin: hän kulkee raskas kuvauskalusto mukanaan viikkojen mittaisilla vaelluksillaan erämaissa. Vaeltajan tie risteää toisten erämaan vaeltajien kanssa: esityksessä nähdään monipuolisesti tunturiylänköjen lajikirjoa. Luhdan kaunokirjalliset kuvakirjat Tähtiyöt ja Metsola on valittu vuoden luontokirjoiksi.
Jyrki Kallio-Koski on tallentanut Enontekiöllä sijaitsevan Raittijärven kylän elämää 40 vuoden ajan. Aslak Juuson eli Kaijukan jälkeläiset elävät porotaloudesta tiiviinä kyläyhteisönä tiettömän taipaleen takana. Kallio-Kosken kuvissa näkyy hyvin tuon muusta maailmasta erillään olevan kylän ominaispiirteet, yhteisöllisyys ja poronhoidon monet toimet vuoden kierrossa.
Utsjokisen Pekka Sammallahden ”EU:n pohjoiskulmilla” -esityksessä nähdään hänelle tärkeitä maisemia, paikkoja ja rakennuksia päivän, yön ja eri vuodenaikojen valaistuksessa. Sammallahden kuvat ovat valaistukseltaan puhuttelevia, erinomaisesti sommiteltuja taideteoksia. Kun Utsjoella ollaan, niin maisemat ovat jylhän karuja. Ja silmä kantaa kevyesti yli Tenojoen, Norjan puolelle.
Ne erämaiset luonnonsuojelualueiden helmet, joissa Petteri Saario on liikkunut kuvausmatkoillaan, ovat olleet kaiken kansan nähtävillä suositussa Erämaan lumo -televisiosarjassa. Camera Borealiksessa nähdään jakso syvän kanjonin uurtamasta Kevon luonnonpuistosta, jonne katsojia johdattavat Saarion lisäksi poromies ja riekonpyytäjä. Lisäksi tapahtumassa saa ensi-iltansa Saarion lyhytfilmi Suomen toiseksi suurimmasta kansallispuistosta, Urho Kekkosen kansallispuistosta.
Tämä kaikki on nähtävissä ja koettavissa Camera Borealis -tapahtumassa Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa Inarin kylällä 26.‒27.11.2016. Tiivistunnelmainen luontovalokuva- ja -elokuvatapahtuma juhlii tänä vuonna 20-vuotistaivaltaan.
Siidan tapahtumaviikonloppua täydentävät Jorma Luhdan ja Jyrki Kallio-Kosken valokuvanäyttelyt, jotka ovat Camera Borealiksen tapahtumakävijöille ilmaiseksi tutustuttavissa.
Lisätietoja ja tapahtuman koko ohjelma löytyvät www.siida.fi -sivuston kalenterista.

 

Lisätietoja: Kirsi Ukkonen p. 0400-479 986 tai kirsi.ukkonen@metsa.fi

 

 

Metsähallituksen luontokeskus, Siida, Inarintie 46, 99870 Inari, puh. 0206 39 7740, siida@metsa.fi, www.siida.fi, www.luontoon.fi

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG