Pääsivu / Ulkomuseo

Saamelaismuseon ulkomuseo

Kesäkaudella avoinna olevassa ulkomuseossa esitellään erilaisia saamelaisia asuinmuotoja sekä pyyntitapoja. Ainutlaatuisia kohteita alueella ovat mm. Tirron pihapiirin alkuperäiset rakennukset.

Ulkomuseoalueelle vuonna 1960 siirretyt Tirron hirsirakennukset edustavat Inarin talollissaamelaista asumismuotoa 1800-luvulta. Toinen erityisen hieno kohde on Mirhamintupa, Inarin ja Kittilän rajalta siirretty käräjätupa, joka oli aina vuoteen 1905 saakka oikeudenkäyntikäytössä. Tuvan seinät ovat täyttyneet tuomiotaan odottavien kaivertamista kirjoituksista.

Ulkomuseoalueen kiertävän polun pituus on noin 800 m. Polun varrella on lähes 50 tutustumiskohdetta. Hirsirakennusten lisäksi museoalueella voi tutustua erilaisiin siirrettäviin kota- ja laavurakennelmiin ja turverakennuksiin, sekä erilaisiin säilytys- ja pyydysrakenteisiin. Oman mielenkiintoisen lisänsä kokonaisuuteen antaa museoalueen läpäisevän puron varrella sijaitseva kultakämppä. Ulkomuseon näyttelyhalli pitää sisällään Saamelaismuseon veneet ja ahkiot sekä muut ajokalut.

Kivikautinen asuinpaikka

Inarijärven rannalla Juutuajoen yhtymäkohdassa Saamelaismuseon kohteessa tiedetään olleen asutusta jo esihistoriallisena aikana, kivikaudella ja varhaisella metallikaudella, noin 6000 - 2000 vuotta sitten. Ulkomuseoalueella suoritetuissa kaivauksissa on tavattu pyyntiväestön elämästä kertovia jäännöksiä ja löytöjä; kodanpohjia ja niihin liittyviä tulisijoja sekä erilaisia työkaluja ja keramiikkaa ja palanutta luuta. Alue on muinaismuistolain nojalla rauhoitettu.

Ulkomuseon mobiiliopasteet

Ulkomuseon perusopasteita täydentämään on tehty mobiiliopaste, joka sisältää tietoa ulkomuseon historiasta ja sen eri kohteista. Mobiiliopasteessa 12 ulkomuseon kohdetta on elävöitetty arkistokuvien, videoiden ja äänitteiden avulla. Kohteet on merkitty ulkomuseoalueella kyltein, joista löytyy QR-koodit.

Mobiiliopasteen lukemiseen tarvitaan älypuhelin tai tabletti, joka on varustettu QR-koodin lukijalla. Opasteet ovat pohjoissaameksi, suomeksi ja englanniksi. Opasteeseen pääsee myös tutustumaan kotikoneella tästä.

Mobiiliopastus toteutettiin osana Ulkomuseo Nyt! -projektia, joka sai Museoviraston hankerahoitusta.

Tehdyt toimenpiteet

VIERAILIJAINFO

SIIDA
INARINTIE 46, 99870 INARI

Saamelaismuseo
Puh. 0400 898 212

Luontokeskus, Metsähallitus
Puh. 0206 39 7740

 

Sajos

ISM-logo1

ILM.jpg

museokortti200

mpinari.JPG